İstanbul Aile Danışmanlık Merkezi
Randevu : 0533 373 81 23

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/psikolojikdanismanlar
  • https://www.twitter.com/pedagoglar
Bireysel Terapi
Depresyon, Stres, Sosyal Fobiler ve korkular, Panik Atak, Takıntı Bozuklukları, Travma, Öfke Kontrolü, Sınav Kaygısı, Yeme bozuklukları, Uyku bozuklukları gibi.
Evlilik Terapisi
Evlilik Eğitimi, Fölrt Dönemi, Eş Seçimi, Nişanlılık Dönemi, Karakter Testi, Gebelik Dönemi Problemleri gibi konularda profesyonel eğitim alabilirsiniz.
İlişki Koçu
Evlilik sorunları, Aile içi problem çözme, Kıskançlık, Eşler arası uyum sorunları, Eşler arası cinsel problemler, Aldatma, Boşanma ve boşanma sonrası gibi konularda profesyonel yardım alabilirsiniz.
Aile Terapisi
Evlilik sorunları, Anne-Baba tutumları, Aile içi problem çözme, Kıskançlık, Eşler arası uyum sorunları, Eşler arası cinsel problemler, Aldatma, Boşanma ve boşanma sonrası gibi konularda profesyonel yardım alabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam122
Toplam Ziyaret144749
Köşe Yazıları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Assoc Prof Dr Ekrem Çulfa 0532 158 58 85
ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

Filiz Gülgör
HER ÜZÜNTÜ DEPRESYON DEĞİLDİR

istanbul Aile Evlilik Çift Danismanı 0532 158 35 55
Aldatmada öncelikle esas suçluyu bulmak oldukça önemli

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Zararları ve Nasıl Önlenir?

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog Barış Yılmaz
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Pedagog Aile ve Çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Psikolog Sinem Sayışman 05333738123
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sevda Diyarı Şiir Terapisi
Çocuk olmak ne güzeldi ….

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05057675885
Kendi Varlığını Duyurma Haykırışı: Saldırganlık ve Kızgınlık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Yaşam koçu ve psikolog ayşimçulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Site Haritası
Takvim
Aidat Borcu Sorgulama

Bize 0533 373 81 23 ten ulaşabilirsiniz Aramanızı tavsiye ediyorum. 

İstanbul'un 39 ilçesi hakkında öğrenmek istediğinzi her şey burada: Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu Aile Evlilik Çift Terapisti Danışmanı Psikoloğu Pedagogu burada var.

www.istanbulailedanismamerkezi.net

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
sabihaisik@outlook.com
Arkadaş seçiminin önemi Arkadaş seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
15/04/2022

Arkadaş seçiminin önemi

Arkadaş seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Çok bilindik bir sözle başlıyorum. Hayatımızdaki 5 kişinin ortalamasının hayatını yaşıyoruz. Buna ne kadar maruz kaldığımızı hissetmiyoruz. Bunun bizi ne kadar etkilediğinin farkında değiliz. Hayatımızdaki insanların değeri tahmin ettiğimizden fazla. Mesela alışveriş yaparken, kıyafet ya da araba diyelim, çok araştırıyoruz, soruyoruz, bakıyoruz ama arkadaş seçerken bu kadar dikkatli davranmıyoruz. Aslında yanlış yapıyoruz. Hızlı kurulan ilişkiler kişiye bazen çok ciddi duygusal zararlar verebiliyor. Mesela sen çok üretken, üretmeyi seven, sürekli koşturan, boş vakti çok olmayan birisin ve arkadaşların memur tarzı maaşını alıp çok üretmeyen ve “sen niye bu kadar çok koşturuyorsun? Bursa kurulu bir düzenimiz var, geldik gidiyoruz işte” gibi tepkiler veren kişiler olursa ister istemez aklına “acaba ben çok mu hızlı gidiyorum? Bu kadar koşturmaya değer mi?” soruları gelir. Ama etrafında çok çalışıp üretmek isteyen, bir şeye kafayı takıp en iyisini yapmak isteyen kişiler olursa eğer, zamanla sen de o yöne eğilimli oluyorsun. Ya da etrafındaki insan karamsar, sürekli ülkeyi vs eleştiriyor “ne olacak bu dünyanın hali?” gibi, araya giriyorum, tabii ki ülke, dünyayı eleştirebilir, hayat anlamı arayışı içinde olabilir. Ancak devamlı olarak bu konulara fikse olmuş bir kişi yani gerçek bir karamsar bir süre sonra seni de karamsar dünyasına alacaktır. İşte hayatındaki insanların seni ne kadar etkilediğini onlar hayatından çıkınca anlıyorsun.

Arkadaşlık türlerine bakacak olursak; ilk olarak, çocukluktan getirdiğimiz hatta bebeklikten, annenin arkadaşının çocuğu, mahalle arkadaşın gibi, hiç ortak noktanız olmasa dahi devam eden, güven temelli olabilen eskiden gelen alışkanlıkla devam eden akraba arkadaş arasında olan ilişkilerimiz. İkinci arkadaş türü yine çocukluktan okuldan ya da iş yerinden edindiğimiz arkadaşlar. Aynı platformda olduğumuz ortak paydamız olan arkadaşlar. Üçüncü arkadaşlar ise bizim seçtiğimiz arkadaşlar. Aynı platformda değiliz, eskiden gelen alışkanlıklarımız yok fakat ortak paydalarımız var. Oyun oynarsın, yürüyüşe çıkar gezersin. Birlikte diyete girebilirsin gibi sıkça görüştüğümüz arkadaşlar. Bazen eşinle bile ortak paydanız olmayan şeyleri yapabileceğiniz kişiler. O ihtiyacınızı kapatacak biri, mesela maç izlemek gibi. Bu arkadaş türlerinden hangisi daha iyi diye bir durum söz konusu değil. Kategorize ediyoruz ama bu insanları kategorize etmek değil, nasıl arkadaş edindiğimizi kategorize ediyoruz.

Arkadaş seçiminde;

Bir insanın diğerine nasıl davrandığı önemli bir gözlemdir. Sana iyi olup diğer arkadaşlarının arkasından kötü konuşan kişi illaki sizin hakkınızda da konuşuyordur şüphesi uyandırır. Çevresindeki insanlara kaba davranan birisi sizin de o davranışı normalleştirmenize ve o şekilde davranmanıza neden olabilir.

Arkadaş seçimi yaparken biraz daha ileri gitmemiz açısından kendimizden biraz daha yukarıdaki insanları seçmeliyiz. Ama bu maddi anlamda ya da yaş anlamında değil sana yeni bir şeyler katacak, ufkunu açacak kişilerden bahsediyorum. Arkadaşlık içerisinde ister istemez çıkar oluyor. Bu bilgi, ticari, eğlence gibi her şey olabilir. Çünkü ortak çıkarlarınız var. Sadece iyi zaman geçirmek de olabilir. İyi bir zaman geçirmek sizi eğer geriye götürüyorsa, işlerinizi sorumluluklarınızı aksatıyorsa bu da değil.

Seçimde enerji uyumu da çok önemlidir. Sizin enerjinizi emen, aşağılara çeken kişilerden uzak durun.

Kişinin geçmişi de önemlidir. Geçmiş geleceğin aynasıdır. Aşağı yukarı aynı olaylara aynı tepkiler vereceği belli olan kişinin olaylara bakış açısı ve yaşadıkları size ters geliyorsa, kabullenilmesi zor şeyler ise yine bu noktada bir düşünün derim.

Kişinin hatalarını görmesi, kabul etmesi, bunu değiştirmek için çabalaması da belli oranda seçiminiz için artı bir puan kazandırabilir.

Her ufak eleştiriden alınan, küsen, şakalarınızı ciddiye alan kişiler de sizi çok yorabilir. Dikkatli olun ve enerjinizi harcamayın. İnsan yaşlandıkça zamanının az kaldığını bildiği için bencilleşiyor ve boş insanların gönlünü almakla zaman harcamak istemiyor. Yanında doğal kendiniz olabildiğiniz en az bir arkadaş edinin.

Hayır diyememe probleminiz var ise arkadaşlarınızın sizi duygusal ya da maddi olarak sömürmediğini bir gözden geçirin derim. Bu sorun için de en kısa zamanda bir psikoloğa gitmeniz hayat kalitenizi oldukça arttıracaktır.

Gerçek arkadaş senin başarılarına sevinen, takdir eden ve seni cesaretlendiren kişidir. Arkadaşlarınızı iyi gözlemleyin. Hayatınız önemli ve zamanınız kısıtlı. Unutmayın kaliteli bir yaşam kaliteli bir çevrede bulunur.  

Klinik Psikolog Sabiha IŞIK



248 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Antisosyal Kişilik Bozukluğu - 28/06/2022
Sosyopati ya da psikopati olarak da adlandırılan antisosyal kişilik bozukluğu genel anlamda diğer kişilerin haklarına karşı umursamazlık ve ihlal halidir. Çocukluk veya ilk ergenlik çağında başlayıp yetişkinlik çağında da devam eder. Hilekarlık ve
Terk Edilme ve Ayrılık Korkusu - 24/06/2022
Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin’ e benzer aşıkların reddedilme ve terkedilme öyküleri mitolojde yoğun bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bütün hayatını sevgiliye adayan erkek ve kadın mitleri ile doludur masallar ve efsaneler. Analitik psikolojinin
Göç’ün Psikolojisi ve Sosyolojisi - 21/06/2022
Uluslararası göç; bir ülkeden bir ülkeye belirli bir süre yaşamak için taşınmak olarak adlandırabiliriz. Göç konusunu sebeplerine göre ayıracak olursak eğer; 1) ekonomik göç yani iş için göç edenler: Eskiden Avrupa mavi yakalı göçmen ararken
Bağlanma türleri ve insan ilişkilerine etkisi - 17/06/2022
Bağlanma; çocukların küçük yaşta anne veya bakım veren diğer kişi ile kurduğu bağdır. Bebekler küçük yaşlarda bakım veren kişinin ya da annenin her zaman ihtiyaçlarına cevap verebileceğini, güvenli olarak bir psikolojik yapı geliştirdiklerinde onla
Çocuklarda davranış bozuklukları ve çalma davranışı - 14/06/2022
Bir davranışı problem olarak değerlendirmenin belli objektif ölçüleri vardır. Davranışın değerlendirilmesi sırasında
Otizm nedir? - 10/06/2022
Otistik çocukları üç konuda sıkıntı yaşarlar; sözel iletişim, duygusal ve sosyal alan, davranışsal konular. Çocuğunuzda bunlardan tamamı olmasa da bir kısmını gözlemliyorsanız bir uzmana başvurmanız çok önemlidir. Otizm’de erken teşhis ve doğru yön
Kardeşler arası yaş farkı ne kadar olmalıdır? - 07/06/2022
En sık sorulan sorulardan biri ne zaman ikinci çocuğu yapmalıyım? Kardeşler arası yaş farkı ideali kaç olmalıdır? Bu yazımda bunlara detaylıca değineceğim. Yaş farkına karar verirken değerlendirilecek konular; anne baba, anne baba ilişkisi, çocuğu
Çocuklarda konuşma geriliği, konuşma gecikmesi - 03/06/2022
Konuşma bir öğrenme ve iletişim biçimidir. Bebekler etrafındaki olayları gözlemleyerek, cisimlerin isimlerini duyarak zamanla konuşmaya başlarlar. Çocuk beyni ilk üç yaş içerisinde öğrenme ve taklit etmeye çok açıktır. Çok kolay öğrenir ve taklit e
Çocuklara “Hayır”ı Öğretmek, Çocuklara Hayır Diyebilmek - 31/05/2022
Ne zaman çocuklara “hayır” diyoruz? Ne zaman “dur” diyoruz? Acaba bu hayır’lar bizim hayır’larımız mı yoksa olması gereken hayır’lar mı? Çocukların cezalandırılmaları ile ilgili süreçlerde bazen hayır diyerek, ses tonumuzu da arttırarak yapmaması g
 Devamı